5-9-ci siniflər üçün Biologiya Multimedia Mənbələri |
1. Süni immunitet
Süni immuniteti izah et və vaksinlər haqqında danış.
|
2. Balanslaşdırılmış pəhriz
Balanslaşdırılmış pəhrizə olan ehtiyacı izah edin.
|
3.Maddələrin hüceyrələrdə hərəkəti
Maddələri hüceyrələrin daxilinə hərəkət etdirmək və xaricinə çıxarmaq üçün canlı orqanizmlərin istifadə etdiyi üç başlıca mexanizmin diffuziya, osmos təzyiqi və aktiv nəql olduğunu öyrənək.
|
4. Bitkinin quruluşu
Bitkilərin daxili və xarici quruluşu və bu hissələrin oynadığı rol barədə öyrənək.
|
5. Refleks qövsü
Sinir sistemi vasitəsi ilə bizim qıcıq adlanan ətraf mühitdəki dəyişikliklərə necə reaksiya verməyimizi öyrənin. Burada qıcıq bizim nə hiss etdiyimizdir. Məsələn, hərarətdə, səsdə və görüntüdə dəyişiklik.
|
6. Bitkilərdə su və minerallar
Su və mineralların bitkilər üçün əhəmiyyətini başa düşməyə çalışın. Torpaqdan sorulan su və mineral duzların bitkinin gövdəsi boyunca hərəkəti haqqında öyrənin.
|
7. Qanın tərkib hissələri və onların funksiyaları
Qanın əsas tərkib hissələri haqqında məlumat verir, ayrı-ayrılıqda hər bir tərkib hissəsini izah edir və hər birinin bədəndəki rolu haqqında məlumatlandırır.
|
8. Vacib həzm təcrübələri
Amilaz fəaliyyətinin nişastaya, pH dərəcəsinin isə proteaza fermentinə təsirini yoxlamaq üçün təcrübələrin necə aparılmasını göstərir.
|
9. Bitkilər və minerallar
Yaşamaq üçün bitkilərin nə üçün minerallara ehtiyacı olduğunu başa düşməyə çalışaq.
|
10. Bitkilərdə şəkərin istifadəsi
Fotosintez zamanı hasil olan şəkərin tənəffüsdə bitkilər tərəfindən necə istifadə olunduğunu öyrənək.
|
11. Qanın rolu
Qanın bədəndə oynadığı rolu izah edir.
|
12. Tənəffüs sisteminin quruluşu
Tənəffüs sisteminin müxtəlif komponentləri və qazlar mübadiləsinə dair informasiya verir.
|
13. Həzm fermentləri
Fermentləri ətraflı şəkildə təsvir edir.
|
14. Qan-damar sistemi
Arteriyalar və onların qan-damar sistemindəki funksiyasını izah edir. Kapillyarlar haqda danışır və onların rolunu izah edir. Böyük və kiçik qan dövranını izah edir.
|
15. Həzm sistemi, hissə 2.
Həzmdə və həzm sistemində, o cümlədən, nazik bağırsaqda baş verən prosesləri və yoğun bağırsağın rolunu ətraflı təsvir edir.
|
16. Qıcqırma
Qıcqırmanın nə olduğunu başa düşək. Qıcqırmanın əsas tətbiq sahələrini müzakirə və təsvir edək.
|
17. Həzm fermentləri
Fermentləri ətraflı şəkildə təsvir edir.
|
strong>18. Ağ ciyərlərdə qaz mübadiləsi
Ağ ciyərlərdə qazlar mübadiləsini izah edir. Alveolların adaptasiyasını və eləcə də qazların nəqlini izah edir. CO2-ni izah edir.
|
19. Nişasta, şəkər, zülal, yağlar (piy) və texniki yağlarda qida sınaqları
Nişasta, şəkər, zülal, yağlar (piy) və texniki yağlarda qida sınaqlarının aparılma qaydasını izah edir.
|
20. Qazlar və onların nəqli
Qazlar mübadiləsi və qazların nəql olunma formasını izah edir. CO2 (karbon qazı) və havada mövcud olan müxtəlif qazların yoxlanmasından bəhs edir.
|
21. Pis qidalanma və qida rejiminin pozulması
Burada pis qidalanma, bunun səbəbləri və təsirləri izah olunur.Qida rejiminin pozulmasına dair nümunə (məsələn, iştahanın olmaması) göstərilir, səbəbləri və təsiri nədir.
|
22. Tənəffüs haqqında ümumi məlumat
Tənəffüs, mitoxondri və idman haqqında qısa məlumat.
|
23. Bitkilərdə tənəffüs
Bitki və insan tənəffüsü arasındakı fərqlərdən bəhs edir.
|
24. Alveolların adaptasiyası
Qaz mübadiləsinin effektiv aparılması üçün ağciyərlərin buna necə adaptasiya olunduğunu başa düşməyə çalışaq.
|
25. Nəfəslə alınan və nəfəslə verilən hava arasındakı fərqlər
Nəfəslə alınan və nəfəslə verilən hava arasındakı fərqləri başa düşməyə çalışaq.
|
26. Heyvan hüceyrəsinin preparatının hazırlanması
İnsan yanaq hüceyrəsinin preparatının hazırlamağın yolunu öyrənək.
|
27. Heyvanlarda dayaq-hərəkət sistemi
Heyvanlarda dayaq-hərəkət sistemini öyrənin
|
28. Heyvanlar konsumentlər rolunda
Heyvanların konsumentlər rolunda tanış olun
|
29. Tarazlı qidalanma
Tarazlı qidalanmada lazım olan qida növlərinin adlarını və mənbələrini, bədəndə müxtəlif qidaların istifadəsini öyrənməyə çalışaq.
|
30. Doğum
Körpənin doğulması zamanı nə baş verdiyini öyrənək.
|
31. Qan dövranının simulyasiyası
Ürəyin quruluşunu öyrənək.
|
32. Qanın plazması
Plazma ilə daşınan maddələrdən bəziləri haqqında öyrənək.
|
33. Mənim bədən quruluşum – onun funksiyaları
Mənim bədən quruluşum – onun funksiyaları ilə tanış olun.
|
34. Mənim bədən quruluşum - skelet
Mənim bədən quruluşum - skelet haqqında öyrənək
|
35. Tənəffüs
Nəfəs almaq ilə ağciyərlərdə havanın necə ventilyasiya etdiyini öyrənək.
|
36. Tənəffüs və tənəffüsün simulyasiyası
Tənəffüs zamanı ağciyərlərdə havanın necə təmizləndiyini öyrənək.
|
37. Hüceyrənin quruluşu və funksiyası
Bitki və heyvan hüceyrələrinin quruluşunda rast gəlinən orqanoidlər və onların funksiyaları haqqında öyrənək.
|
38. İxtisaslaşmış bitki və heyvan hüceyrələri
Müxəlif hüceyrələrin öz funksiyalarına necə uyğunlaşdığını başa düşməyə çalışaq.
|
tr>
39. Tənəffüs sistemində ixtisaslaşmış hüceyrələr
Müxtəlif hüceyrələrin öz funksiyalarına necə uyğunlaşdığını başa düşməyə çalışaq.
|
40. Nişastanın əldə edilməsi üçün xlorofil və işığa ehtiyacın olduğunu yoxlamaq üçün təcrübələr
Nişastanın əldə edilməsi üçün xlorofil və işığa ehtiyacın olduğunu öyrənin.
|
41. Qan Dövranı Sistemi
Müxtəlif qan damar növlərinin adlarını, kapilyar divarlarında qan və hüceyrələr arasında mübadilə edilən maddələri öyrənin.
|
42. Qanın tərkibi
Qanın tərkibini öyrənin və plazmada həll olunan maddələrin daşınmasını qavrayın.
|
43. Həzm Eksperimentləri 1
Bunların qana hopdurulması məqsədilə fermentlərin qidaları həzm etdiyini öyrənirik.
|
44. Həzm Eksperimentləri 2
Xüsusi pH səviyyəsində fermentlərin daha yaxşı işlədiyini başa düşək.
|
45. Sizin hiss orqanlarınız - gözlər və eşitmə
Hiss orqanları məlumatları qəbul edən və bunları təkrar beyinə qaytaran, orqanizmin xüsusi olaraq inkişaf etmiş hissələridir.
|
46. Defekasiya
Xaric edilən tullantı xılt formalaşdırmazdan öncə yoğun bağırsaqdakı həzm olunmamış qidadakı suyun təkrar absorbsiya edildiyini öyrənək.
|
47. Fermentlər və həzm
Fermentlərin xassələrini və qidaların həzmində bəzi fermentlərin iştirak etdiyini öyrənək.
|
48. Sizin hiss orqanlarınız - gözlər və görmə
Gözün quruluşu və funksiyaları, gördüklərimizi interpretasiya etməkdə bundan istifadə formasını öyrənməyə çalışaq.
|
49. Qadınların reproduktiv (dölyaratma) sistemləri
Qadınların reproduktiv orqanlarının quruluşu və funksiyası haqqında öyrənək.
|
50. Qida sınaqları
Qida nümunələrində nişasta, şəkər, zülal və yağı müəyyən etmək üçün kimyəvi sınaqların aparılması qaydasını öyrənək.
|
51. Qazlar mübadiləsi
Qazlar mübadiləsinin oksigenin havadan qana daxil olması və karbon qazının qandan xaric edilməsi olduğunu öyrənin.
|
52. Qazların daşınması
Toxumalarda oksigen və karbon dioksid qazlarının necə daşınmasını öyrənin.
|
53. Ürək ikiqat nasos kimi
Ürəyin ikiqat nasos olmasını qavrayın və öyrənin.
|
54. Ürəyin quruluşu
Ürəyin quruluşunu öyrənin.
|
55. Heyvanlar necə çoxalır
Bütün heyvanlar özlərinə oxşar nəsil artırırlar. Cinsi çoxalma növlərdə müxtəlifliyi təmin edir.
|
56. Bədənimiz necə hərəkət edir
Bədənimiz necə hərəkət edir - OYNAQLAR.
|
57. Bitkilər necə inkişaf edir
Bitkilərin qida və enerji mənbəyi.
|
58. Fotosintez prosesindz yarpağın rolu
Yarpağın fotosintezin baş verdiyi orqan olduğunu öyrənin və bu prosesin baş verməsində yarpağın rolunu dərk edin.
|
59. Yarpaqda nişastanın yoxlanılması üçün təcrübənin aparılması
Yarpaqda nişastanın yoxlanılması üçün təcrübənin aparılma qaydasını öyrənək.
|
60. Kişi (dölyaratma) reproduktiv sistemləri
Kişilərin reproduktiv orqanlarının quruluşu və funksiyası haqqında öyrənək.
|
61. Menstruasiya tsikli
Menstruasiya tsikli dövründə qadının orqanizmində baş verən dəyişikliklər barədə öyrənək.
|
62. Selikli qişa
Tənəffüs sistemini əhatə edən selikli qişanın infeksiyanın qarşısını necə aldığını öyrənək.
|
63. Bitki hissələrindən yeni bitkilər
Bitkilər vegetativ yolla çoxalır.
|
64. Canlılarda təşkilatçılıq qabiliyyəti
Toxuma və orqanların nədən formalaşdığını öyrənərək bəzi misallarla tanış olaq.
|
65. Orqan sistemləri
Bizim yaşamağımız üçün müxtəlif orqanların birlikdə necə fəaliyyət göstərməsini öyrənin.
|
66. Fəaliyyət göstərən orqanlar sistemi
Bizim yaşamağımız üçün müxtəlif orqanların birlikdə necə fəaliyyət göstərməsini öyrənin.
|
67. pH və fermentlər (enzimlər)
pH-ın (turşuluq) fermentlərin işinə necə əsir etdiyini başa düşməyə çalışaq.
|
68. Fotosintez
Bitkilərin fotosintez vasitəsi ilə qida maddələri əmələ gətirdiklərini və qida maddələri sözünün ekvivalentini öyrənin.
|
69. Fotosintezlə tənəffüs arasında fərq
Fotosintezlə tənəffüs arasında fərqi öyrənək.
|
70. Bitki hüceyrələri
Bitki hüceyrələrində olan müxtəlif hissələrin adlarını və funkisyalarını öyrənin.
|
71. Bitki hüceyrələrinin parçalarını hazırlamaq
Soğanın qabığı dəriciyindən preparatın hazırlanması qaydasını öyrənək.
|
72. Bitkilərin minerallara tələbatı
Karbon, oksigen və hidrogendən əlavə bitkilərin inkişafı üçün azot və digər elementlərə ehtiyacının olduğunu başa düşməyə çalışaq.
|
73. Bitki orqanları
Bəzi bitki orqanlarının adlarını və funksiyalarını öyrənək.
|
74. Bitkilər müxtəlif yerlərdə bitir
Bitkilər müxtəlif yerlərdə və müxtəlif mühitlərdə yaşamağa adaptasiya olunublar.
|
75. Hamiləlik
Hamiləlik zamanı cift və dölətrafı mayenin funksiyasını başa düşməyə çalışaq.
|
76. Cinsi yetişkənlik
Öyrənirik ki, hormon konsentrasiyasında baş verən dəyişikliklər cinsi yetişkənlik zamanı ikinci dərəcəli cinsiyyət xüsusiyyətlərinin formalaşması ilə nəticələnir.
|
77. Tənəffüs
Öyrənirik ki, aerob tənəffüs hüceyrələrdə baş verən kimyəvi reaksiya olub qlükozadan enerji əldə olunmasını təmin edir.
|
78. Tənəffüslə yanmanın müqayisəsi
Aerob tənəffüslə yanma arasındakı fərqləri başa düşək.
|
79. Tənəffüs sistemi
Tənəffüs sisteminin quruluşu və funksiyasını öyrənək.
|
80. Cinsi yaxınlıq
Cinsi yaxınlıq zamanı nə baş verdiyini öyrənək.
|
81. Duyğu üzvləriniz – Dəri
Duyğu üzvləriniz – Dəri duyğu üzvünü oyrənin.
|
82. Duyğu üzvləriniz - qoxu və dad
Duyğu üzvləriniz - qoxu və dad haqqında öyrənək.
|
83. Siqaret çəkməyin ağciyərlərə təsiri
Siqaret çəkməyin tənəffüs sisteminə təsirini öyrənək.
|
84. Səs
Səs enerjisi vibrasiya edən cisimdən bizim qulaqlarımıza ötürülür.
|
85. Dişlər
İnsanlarda dişlər müxtəlif formada olur və müxtəlif məqsədlər üçün istifadə edilir.
|
86. Temperatur və fermentlər (enzimlər)
Temperaturun fermentin fəaliyyətinə necə təsir etdiyini başa düşməyə çalışaq.
|
87. Mikroskopdan istifadə
Mikroskopdan düzgün istifadə qaydasını öyrənək.
|
88. Su və mineral duz qəbulu
Kökdəki əmici tellərin torpaqdan suyu və mineral duzları özünə çəkməsini öyrənək və bu vəzifəyə necə adaptasiya olunduqlarını başa düşməyə çalışaq.
|
89. Ağ qan hüceyrələri
Ağ qan hüceyrələrinin bədəni xəstəliyə qarşı necə mühafizə etdiyini öyrənək.
|
90. Təbii mühitlərin öyrənilməsi
Təbii mühiti öyrənərkən aparılan müşahidələr və yerinə yetirilən ölçü işlərini başa düşmək.
|
91. İnsanın mayalanması
Mayalanmanın yumurta və sperma nüvəsinin birləşməsi olduğunu və mayalanmadan sonra yumurtada nə baş verdiyini öyrənək.
|
92. Nəfəs almaqla daxil və nəfəs verməklə xaric olan havanı müqayisə etmək üçün eksperimentlər
Nəfəs almaqla daxil və nəfəs verməklə xaric olan havanı müqayisə etmək üçün eksperimentlər
|
93. Qarşılıqlı asılılıq
Yaşayışları üçün icma daxilində olan müxtəlif orqanizmlərin bir-birindən necə asılı olduğunu öyrənək.
|
94. Suyumuzu xilas edək - evdə suyu qənaətlə işlədək
Su həyat üçün zəruridir və buna görə də bağda suya qənaət etməyi öyrənmək və nəticə etibarilə daimi su təchizatını təmin etmək çox mühümdür.
|
Yuxarıya |