Maya göbələkləri və bakteriyalar
Maya göbələyinin hüceyrəsi anaerob tənəffüs zamanı şəkəri spirtli içkiyə və karbon-dioksidə çevirir.
Bu proses həmçinin qıcqırma adlanır.
əkər spirtli içki + karbon dioksid
Biz bu reaksiyadan pivə və şərab istehsalında spirtli içkinin (etanol) alınmasında istifadə edirik.
Biz maya göbələyindən çörək hazırlanmasında istifadə edirik, belə ki, xəmirin içərisində karbon dioksidin köpükləri yaranır və onu qaldırır.
Çörəkdən spirtli içkinin qoxusu gəlmir, çünki bişmə zamanı o buxarlanır.
Karbon dioksidlə bağlı sınaq əhəngli su vasitəsi ilə qazı köpürtməkdən ibarətdir.
O şəffaflıqdan çönüb tutqun olur (süd rəngli).
Bakteriyadan yoqurt düzəltmək üçün istifadə edilir.
Bakteriya südün içərisində (laktoza) şəkəri süd turşusuna çevirir ki, o da yoqurta öz turş dadını verir.
|