Neytrallaşdırma reaksiyaları
Turşu neytrallaşdırıldıqda düz əmələ gəlir.
turşu + qələvi duz + su
Hidrogen və hidroksid ionları birləşdikdə su əmələ gəlir.
H+(məh) + OH-(məh) H2O(m)
Alınan duz istifadə olunan turşudan və qələvidəki metaldan asılıdır.
Xlorid turşusu xloridlər adlanan duzları əmələ gətirir.
Sulfat turşusu sulfatları əmələ gətirir.
Nitrat turşusu nitratları əmələ gətirir.
Ammonyak qazı qələvi məhlulu, ammonium hidroksid əmələ gətirmək üçün suda həll olur.
Bu, ammonium duzları almaq üçün turşu ilə neytrallaşdırıla bilər.
Sulfat turşusu + ammonium hidroksid ammonium sulfat + su
Qələvidən istifadə edərək duz hazırladıqda adətən büretdən istifadə olunmaqla titrləmə aparılır. Bu, avadanlığın mayenin kiçik həcmini dəqiqliklə çatdıra bilən bir hissəsidir.
Duz hazırlamaq üçün natrium xlorid, xlorid turşusu natrium hidroksid məhlulu ilə reaksiyaya girir.
xlorid turşusu + natrium hidroksid natrium xlorid + su
HCl(məh) + NaOH(məh) NaCl(məh) + H2O(m)
Qələvinin məlum həcmini neytrallaşdırmaq üçün dəqiq nə qədər turşunun lazım olmasını tapmaq üçün ilkin titrləmə aparılır.
Qələvi fenolftalein indikatorunun bir neçə damcısı ilə kolbaya yerləşdirilir. Bu indikator qələvidə çəhrayı, turşuda rəngsizdir.
Kolba fırladılan zaman turşu yavaş-yavaş əlavə olunur.
İndikator rəngini dəyişən kimi qələvi neytrallaşmışdır və turşunun həcmi büretdən oxunur.
Duz və su neytral məhlulunu hazırlamaq üçün titrləmə sonra indikatorsuz təkrar olunur.
Su buxarlanır, təmiz natrium xlorun ağ kristalları qalır.
|